UNT DE ARAHIDE fara zahar si fara sare, 190 G / 200 ML
Untul de arahide este o pasta facuta din alune uscate, prajite in prealabil. Acesta este bogat in proteine, carbohidrati, acizi grasi, antioxidanti, vitamine si minerale, fiind extrem de hranitor si satios.
Beneficii ale consumului de unt de arahide
Sursa bogata de proteine – avand in vedere ca 100 g de unt de arahide contin peste 25 de grame de proteine, untul de arahide este considerat o importanta sursa proteica. Proteinele consumate se transforma in aminoacizi si sunt folosite pentru repararea celulara, dar si pentru regenerarea celulelor.
Scade colesterolul– grasimile sanatoase din untul de arahide concureaza cu cele din uleiul de masline. Acest unt contine atat grasimi polisaturate, cat si grasimi monosaturate. Fiind grasimi nesaturate, acestea nu fac rau inimii, ba chiar scad colesterolul “rau”.
Reduce riscul de diabet de tip 2 – untul de arahide contine grasimi nesaturate, care au efecte benefice asupra rezistentei la insulina. Studiile au dovedit ca persoanele care consuma in mod regulat unt de arahide au sanse mai mici sa dezvolte diabet de tip 2.
Sursa generoasa de vitamine – untul de arahide contine o multime de vitamine cu efecte benefice asupra sanatatii. Vitamina A are efecte benefice asupra vederii, in timp ce vitamina C intareste sistemul imunitar. Pe de alta parte, continutul de vitamina E din untul de arahide previne depunerea grasimilor pe artere.
Proprietati antioxidante – acidul folic, niacina, riboflavina, resveratrolul si alti antioxidanti care se regasesc in untul de arahide au un rol important in prevenirea bolilor grave precum cancerul, Alzheimer-ul, bolile cardiace sau afectiunile virale.
Reduce riscul aparitiei calculilor biliari – calculii biliari apar in special din cauza obezitatii, a dietelor de tip yo-yo, a unor medicamente administrate pentru scaderea colesterolului ori a anticonceptionalelor. Un studiu realizat recent a dovedit ca femeile care consuma unt de arahide in mod regulat au sanse mai mici sa faca calculi biliari, in comparatie cu femeile care nu consuma unt de arahide.
Efecte nedorite ale consumului de unt de arahide
In mod evident, untul de arahide nu trebuie consumat de persoanele care au alergie la arahide. Posibilele reactii alergice includ:
-
eruptii cutanate si urticarie
-
crampe stomacale si greata
-
dificultati respiratorii
-
ameteala
De asemenea, din cauza continutului ridicat de calorii sau de grasimi, untul de arahide ar trebui evitat de persoanele obeze.
Ce trebuie să mai știti despre untul de arahide:
-
Untul de arahide adevărat trebuie sa conțină un singur ingredient: arahide.
-
Nu este un desert și nu este dulce. Untul de arahide nu trebuie să aibă zahăr adăugat, așa că mare atenție la etichetă.
-
Este ideal să inlocuiască cremele de ciocolată, deoarece este și mai sanatos și nici nu are zahar (mare atenție la lista de ingrediente de pe etichetă unele se întâmplă să fie cu zahăr, din păcate).
-
Deși nu este un desert în sine, puteți prepara deserturi delicioase cu unt de arahide (biscuiti, briose etc.
-
Doar pentru că are multe calorii nu înseamnă neapărat că îngrașă. Sigur, orice în exces îngrașă, dar niciun aliment în sine consumat în cantități mici nu îngrașă.
-
Untul de arahide are grasimi sanatoase și grăsămile scad pofta de dulce.
-
Untul de arahide poate fi consumat intins pe painea prajita, asa cum il consuma americanii, dar si sub forma de dressing pentru salate, ca ingredient pentru smoothie-uri sau pe post de sos pentru aperitive si gustari.
Produs 100% Natural!
Ingrediente: 100% arahide
Valorile nutriționale sunt supuse variațiilor specifice produselor naturale.
Păstrare: într-un loc uscat și răcoros.
Termen de valabilitate: a se vedea data inscripționată pe ambalaj/etichetă.
Origine: non-UE
VALORI NUTRIȚIONALE MEDII: | per 100 g |
Valoare energetică | 2592 kJ / 625 kcal |
Grăsimi, din care: | 52,1 g |
- acizi grași saturați | 9,1 g |
- acizi grași mono nesaturați | 24,1 g |
- acizi grași mono saturați | 16,1 g |
Carbohidrați, din care: | 11,0 g |
- zaharuri | 5,5 g |
Fibre | 7,7 g |
Proteine | 28,0 g |
Sare | 0,1 g |