Corespondență din Ierusalim: Lunea Patimilor sau Taina Smochinului neroditor

Corespondență din Ierusalim: Lunea Patimilor sau Taina Smochinului neroditor

Suntem în direct cu Evanghelia – așa ar trebui să scriu, corespondent la Ierusalim fiind. Încercăm să vă ținem în apropierea Sărbătorii ca adânc de cunoaștere a voii lui Dumnezeu. Îngăduiți să citiți. În această seară începem ceea ce numim a fi Săptămâna Patimilor sau Paștele Crucii. În mod cert aceasta începe, ca rânduială a textului evanghelic, cu Sâmbăta lui Lazăr, adăugând astfel zilelor săptămânii Patimilor încă două zile. Ele alcătuiesc o întreagă școală duhovnicească în care să învățăm conținutul unei astfel de perioade cum este cea pe care o parcurgem. În ziua întâi, ce o vom numi Lunea Patimilor, avem la îndemână două texte ale Evangheliei. Un text se citește seara, la Denii – care sunt slujbe ale dimineții (Utrenii) făcute seara, de parcă ar grăbi venirea zilei următoare, scurtarea timpului de așteptare. Este vorba despre Evanghelia de la Matei (21.18-44). O altă Evanghelie este citită dimineața de luni – la vremea în care Liturghia (numită a Darurilor mai înainte sfințite) se unește cu vecernia, adăugând parcă grabă la graba emoțiilor din timpul acesta al postirii ce ne aduce aproape, tot mai aproape de Înviere. Textul este tot din Evanghelia de la Matei (24.3-35). Cântarea la strană, ce poate fi acum, în liniștea carantinei ascultată cu și mai mare atenție, este sprijinită de textul uneia dinte cele mai frumoase cărți din teologia ortodoxă: Triodul. Folosit dinainte de a începe postul propriu-zis (primele pagini sunt cântate la Duminica Vameșului și Fariseului), Triodul este cartea care exprimă imnografic cea mai frumoasă teologie a postirii, iubirii, pocăinței și Învierii. Îl vom închide numai Sâmbătă la prânz, când se încheie perioada Postului cu impresionanta Liturghie din Sâmbăta Mare slujită, parcă, pe masa de altar așezată în miezul unui iad golit de draci – Domnul străbătând cu Învierea Sa cele mai de jos ale pământului. Triodul se încheie la vremea în care Lumina cea nematerialnică străbate eterul lumii și se arată la Mormântul Domnului din Ierusalim.

Luni, așadar, în seara aceasta când povestim împreună despre Săptămâna ce începe, la Denie se aude cântarea: „Cinstitele Patimi au răsărit lumii în această zi ca niște lumini de mântuire, că Hristos merge să pătimească din bunătatea Sa. Cel ce cuprinde toate cu palma primește a fi răstignit pe lemn, ca să mântuiască pe om”. Ea pregătește lectura celei dintâi Evanghelii. În miezul ei un... smochin. Pe când Domnul se întoarce obosit și hămesit în Cetate, pe cale, un smochin nu răspunde foamei Sale. Oferă frunze, nu fructe. Domnul îl usucă din cuvânt, Apostolii fiind marcați de această uscare de smochin. Hristos îi îndeamnă să vadă dincolo de smochinul uscat. Să înțeleagă că așa este construit mecanismul credinței: să mute munții din loc. Că forța mișcării credinței este rugăciunea. Apoi Evanghelia ne dovedește adâncul de răutate al arhiereilor și bătrânilor din popor care-i caută pricină de arestare Domnului. Răspunsurile tăioase și inteligente, fundamentate în Scriptură – așa cum numai Dumnezeu știe Scriptura – pilda stăpânului căruia-i este ucis fiul de către arendașii ce se credeau stăpâni peste moșia lui și legătura pe care Hristos o așează fundament primirii neamurilor la Împărăție sunt fibrele de lumină ale acestei lecturi. Evanghelia se încheie cu aceste cuvinte: „De aceea vă spun că se va lua de la voi – tocmai vestea Evangheliei – și se va da neamului care va face roadele ei” – neamul creștinilor.

Sunt paginile Scripturii – deloc singulare – care ne dovedesc luciditatea Domnului în asumarea Pătimirii. Golgota nu e un moft de Dumnezeu Întrupat ci punctul final al trădării noaste umane. De arendași în lumea ce ne-a dăruit-o Tatăl iar noi am furat-o, ne-am îngăduit să o transformăm într-o lume după chipul și asemănarea noastră. Ne-am însușit numai pământul nu și pe Dumnezeu. Și asta o spune Hristos celor care știau că aveau să-i ucidă Trupul din care va frânge pentru înveșnicirea și mântuirea noastră. Cred că e momentul din Postul Mare în care, chiar „carantinați”, ar trebui să ne întrebăm: ce am făcut cu darul vieții ce mi-a fost dat de Dumnezeu? La ce am redus viața mea? Cum trăiesc ce mi-a dat să trăiesc? El care în zori urcă panta anevoioasă dinspre Betfaghe, iar, spre Ierusalim. Fără strigăte de încurajare și bucurie, cu smerenie și curaj. Fără să mai provoace admirația mulțimii ci ura nelămurită a celor puși să crească sufletește poporul. De aceea să nu vă mirați că astăzi unii sunt orbi la Hristos și Biserică și scot mereu la vedere doar ura lor. Inapetența la Dumnezeu vine din așezarea lor în ordinea arendașilor, oamenilor plătiți să păzească o moștenire ce nu au creat-o. Să nu vă tulbure. Citiți atenți, de fiecare dată, miezul pildei. Nu. Nu e vorba de pierderea lor cu răutate ci de faptul că numele lor se pierde în pelteaua de Dinu Păturică ce s-au vrut Hristos.

A doua Evanghelie a zilei e și mai limpede în ce privește luciditatea Domnului dinaintea Morții pe Cruce. Întregul text este o proorocie în care Domnul ne dovedește cum vede firea umană din interiorul neputinței sale. Dar și modul în care a Doua Sa Venire (Parusia) se deschide prin cea Dintâi – de care amintim din plin în săptămâna aceasta. Textul pare o amenințare, la prima lectură. El nu este decât o relatare a unui orizont pe care ura și mediocritatea umană îl va deschide prin răstignirea Iubirii Întrupate. Din clipa înălțării pe Cruce a Trupului Domnului Hristos, o dată cu Moartea Sa, numărătoarea inversă care descoperă adevărul din textul acestei Evanghelii (Matei 24.3-35) a început. Inevitabil. Unii cred că Apocalipsa e aproape abia acum. Nicidecum. A fost mereu, descoperită mereu de Dumnezeu și prin Biserică. De aceea dincolo de aspectul său apocaliptic sensul lecturii acesteia este unul de încurajare. Cât timp există smerenie și pocăință cronometrul apocaliptic al celei de-a Doua veniri se odihnește. Se constituie extra-time-ul de îngăduință.  Dar mai trebuie amintit un lucru. În timpul Dumnezeieștii Liturghii- pe care unii o cred doar pâine și vin – înainte de împărtășirea cu Însuși Trupul și Sângele Domnului Hristos – cum mărturisesc creștinii care citesc atent Scriptura (nu doar o citează cauzal) – preoții și apoi credincioșii mireni (adică unși cu Sfântul Mir, biserica neavând pur și simplu laici) trăiesc această realitate a unei Veniri în Trup și Sânge a Mântuitorului. De fiecare dată, cu fiecare Liturghie. Aducând sfârșitul la Azi.

Îngăduiți-mi și un alt gând. E vremea când, concentrați pe Covid-19, pe victime și morți, e posibil să uităm celelalte tranșee ale rezistenței umane. Vă  rog nu uitați căminele de bătrâni, asociațiile și așezămintele ce protejează copiii, victimele abuzului și violenței și nici penitenciarele. Fiți alături de oamenii aceia ca și cum ați fi alături de Hristos. Cel Care vine mereu, mai cu adevărat, în fiecare făptuire a binelui. Nu lăsați nici un cotlon de viață socială nesprijinit. Ajutați să fie Paște și în casa celui ce nu crede că i se poate dărui un Paște. Asistăm acum la adunări – scăderi, coloane aritmetice și raportări de date. România nu poate fi doar o listă de cifre și procente. România este suma vieților noastre. Să ne facem toți o singură echipă: Paști pentru România! Curaj. Este seară și mâine e iar dimineață... Urcăm spre Înviere! Fiți smochini rodnici iubirii lui Hristos!

Sursa: tribuna.ro

Pr. Constantin Necula

Capsule Nera Plant BIO Pneumo-complex, 90 cps.
Capsule Nera Plant BIO Pneumo-complex, 90 cps. Capsule
Cum acţionează? Calmează și tratează tusea şi durerile în piept...
49,90 RON
Capsule Nera Plant BIO Imuno-complex, 90 capsule
Capsule Nera Plant BIO Imuno-complex, 90 capsule Capsule
Tonic general. Cum acţionează? Vitalizează şi remineralizează....
49,90 RON
Capsule Nera Plant BIO Glicemo-complex, 90 cps.
Capsule Nera Plant BIO Glicemo-complex, 90 cps. Capsule
Cum acţionează? Contribuie la menţinerea unui nivel normal de...
49,90 RON
Capsule Nera Plant BIO Cardio-complex, 90 cps.
Capsule Nera Plant BIO Cardio-complex, 90 cps. Capsule
Cum acţionează? Contribuie la menţinerea tensiunii arteriale în...
49,90 RON
Capsule Nera Plant BIO Salicilo - complex (Aspirina vegetala), 90 cps.
Capsule Nera Plant BIO Salicilo - complex (Aspirina vegetala), 90 cps. Capsule
Cum acţionează? Antifebril Antiinflamator Antiseptic al...
49,90 RON
Lotiune Nera Plant pentru par, 200ml 10%
Lotiune Nera Plant pentru par, 200ml Lotiuni
Redă sănătatea și vigoarea firului de păr. Produs natural bogat în...
49,90 RON
44,91 RON
Lotiune Nera Plant pentru ten, 200ml 10%
Lotiune Nera Plant pentru ten, 200ml Lotiuni
Reîmprospătează. Hidratează. Catifelează tenul. Produs natural obţinut...
49,90 RON
44,91 RON
Capsule Nera Plant BIO Alergo-complex, 90 cps
Capsule Nera Plant BIO Alergo-complex, 90 cps Capsule
Cum acţionează? Ajută la preîntâmpinarea reacțiilor alergice...
49,90 RON
Capsule Nera Plant BIO Prostal-complex, 90 capsule
Capsule Nera Plant BIO Prostal-complex, 90 capsule Capsule
Cum acţionează? Susține buna funcționare a prostatei și vezicii...
49,90 RON
Capsule Nera Plant BIO Renalo-complex, 90 cps.
Capsule Nera Plant BIO Renalo-complex, 90 cps. Capsule
Cum acţionează? Stimulează diureza (eliminarea retențiilor...
49,90 RON
Capsule Nera Plant BIO Pneumo-complex, 270 cps.
Capsule Nera Plant BIO Pneumo-complex, 270 cps. Capsule
Cum acţionează? Calmează și tratează tusea şi durerile în piept...
79,90 RON
Apa de fata Nera Plant cu neroli si hibiscus, 200ml 10%
Apa de fata Nera Plant cu neroli si hibiscus, 200ml Cosmetice
Apa de față Nera Plant cu neroli și hibiscus curăță delicat tenul și îl...
59,90 RON
53,91 RON
Capsule Nera Plant BIO Detoxi-complex, 270 capsule
Capsule Nera Plant BIO Detoxi-complex, 270 capsule Capsule
Cum acţionează? Suport pentru eliminarea substanţelor toxice din...
79,90 RON
Capsule Nera Plant BIO Entero-complex, 90 cps.
Capsule Nera Plant BIO Entero-complex, 90 cps. Capsule
Cum acţionează? Diminuează sindromul inflamator la nivelul...
49,90 RON
Lotiune Nera Plant BIO pentru par, 1 L 10%
Lotiune Nera Plant BIO pentru par, 1 L Lotiuni
Redă sănătatea și vigoarea firului de păr. Produs natural bogat în...
69,90 RON
62,91 RON
 


Bitter Nera Plant, BIO 200ml
Bitter Nera Plant, BIO 200ml Tincturi
Vitalizează şi remineralizează. Întăreşte imunitatea. Întârzie apariţia...
54,90 RON
Tinctura Nera Plant BIO de propolis, 200ml
Tinctura Nera Plant BIO de propolis, 200ml Tincturi
Antibacterian. Antibiotic. Cicatrizant. Produs natural obţinut prin...
129,90 RON
Tinctura Nera Plant BIO Pneumo-complex, 200ml
Tinctura Nera Plant BIO Pneumo-complex, 200ml Tincturi
Sănătatea căilor respiratorii. Complex natural cu concentra ție mare...
54,90 RON
Tinctura Nera Plant BIO Memo-complex, 200ml
Tinctura Nera Plant BIO Memo-complex, 200ml Tincturi
Stimulator al activității cerebrale. Complex natural cu...
54,90 RON
Bitter Nera Plant, BIO 500ml
Bitter Nera Plant, BIO 500ml Tincturi
Vitalizează şi remineralizează. Întăreşte imunitatea. Întârzie apariţia...
74,90 RON
Tinctura Nera Plant BIO Hepato-complex, 200ml
Tinctura Nera Plant BIO Hepato-complex, 200ml Tincturi
Detoxifiant al ficatului. Complex natural cu concentrație mare de...
54,90 RON
Tinctura Nera Plant BIO Imuno-complex, 200ml
Tinctura Nera Plant BIO Imuno-complex, 200ml Tincturi
Tonic general. Complex natural cu concentrație mare de principii...
54,90 RON
Tinctura Nera Plant BIO Renalo-complex, 200ml
Tinctura Nera Plant BIO Renalo-complex, 200ml Tincturi
Diuretic și dezinfectant urinar. Complex natural cu concentra ție...
54,90 RON
Tinctura Nera Plant BIO Detoxi-complex, 200ml
Tinctura Nera Plant BIO Detoxi-complex, 200ml Tincturi
Depurativ sangvin. Complex natural cu concentrație mare de principii...
54,90 RON
Tinctura Nera Plant BIO Glicemo-complex, 200ml
Tinctura Nera Plant BIO Glicemo-complex, 200ml Tincturi
Susține metabolismul glucidic. Complex natural cu concentrație mare...
54,90 RON
Tinctura Nera Plant BIO Alergo-complex, 200ml
Tinctura Nera Plant BIO Alergo-complex, 200ml Tincturi
Antialergic. Imunostimulator. Complex natural cu concentrație mare de...
54,90 RON
Tinctura Nera Plant BIO Vito-complex, 200ml
Tinctura Nera Plant BIO Vito-complex, 200ml Tincturi
Vitalizează celulele organismului. Complex natural cu concentra...
54,90 RON
Tinctura de propolis - Concentratie 35% - 100ml
Tinctura de propolis - Concentratie 35% - 100ml Tincturi
Antibacterian. Antibiotic. Cicatrizant. Produs natural obţinut prin...
44,99 RON
Tinctura Nera Plant BIO Digesto-complex, 200ml
Tinctura Nera Plant BIO Digesto-complex, 200ml Tincturi
Pansament gastric. Complex natural cu concentrație mare de principii...
54,90 RON
Tinctura Nera Plant BIO Cardio-complex, 200ml
Tinctura Nera Plant BIO Cardio-complex, 200ml Tincturi
Tonic cardiac Complex natural cu concentrație mare de principii active....
54,90 RON
 

Comentarii