Faceţi loc şi Domnului Iisus Hristos, de Ziua Învierii Sale!

"Dispreţuit era şi cel din urmă dintre oameni; om al durerilor şi cunoscător al suferinţei, unul înaintea căruia să-ţi acoperi faţa;

dispreţuit şi nebăgat în seamă.

Dar El a luat asupră-Şi durerile noastre şi cu suferinţele noastre S-a împovărat.

Şi noi Îl socoteam pedepsit, bătut şi chinuit de Dumnezeu,

Dar El fusese străpuns pentru păcatele noastre şi zdrobit pentru fărădelegile noastre.

El a fost pedepsit pentru mântuirea noastră şi prin rănile Lui noi toţi ne-am vindecat”. (Sfânta Scriptură, Isaia)

Suntem în Săptămâna Patimilor Domnului Nostru Iisus Hristos şi, ca de fiecare dată, a pătimaşelor noastre dorinţe!

Ieri, acum două milenii şi ieri, în ziua de Florii, Domnul Hristos a fost primit în Cetate cu interes politic sau cu speranţa rezolvării problemelor cetăţeneşti cotidiene: ieri, speranţa independenţei prin ieşirea de sub dominaţia romană şi azi speranţa independenţei determinată de bunăstare.

În eleganţa Sa, Domnul Iisus Hristos înţelege scopurile vremelnice ale lumii, de aceea vine călare pe un pui de măgăruş, blând şi smerit în Cetatea Împărătească. Nu foloseşte ofensive strategice, nu uzează de retorică.

„Ca un miel spre junghiere s-a adus şi ca o oaie fără de glas înaintea celor ce o tund, aşa nu Şi-a deschis gura Sa” (Sfânta Scriptură, Isaia, 53).

Vine să împlinească pentru omenire adevărata realitate a „tinereţii fără bătrâneţe şi vieţii fără de moarte”. În poveştile copilăriei noastre şi în dorinţele noastre necenzurate, tinereţea fără bătrâneţe şi viaţa fără de moarte reprezintă idealuri pe care încercăm însă să le împlinim prin efortul nostru egocentric, într-un mod antagonic şi fantezist.

Pentru pretinsa tinereţe fără bătrâneţe ne ritualizăm împovărător viaţa în mutilări estetice, descântece anti-aging, tezaurizări corporale cu etichete la vedere sau talismane care resuscitează, în funcţie de preţul plătit sau de brand, dezechilibrile diforme sau emoţionale.

Elixirul vieţii fără de moarte ni-l închipuim, în mod dramatic soluţionat prin remediile poziţionării ierarhice şi acumulării patrimoniale.

Şi totuşi, din iubire, Domnul Iisus Hristos vine să ne bucure dăruindu-Se pentru dorinţa noastră, dar în înţelegerea Sa, pentru că El este „Calea, Adevărul şi Viaţa!”.

Domnul Hristos nu cere eforturi supraomeneşti, tot ce este peste puterile noastre, crucea şi jertfa sunt duse de El. Noi, însă, pentru scopuri hedoniste sau josnice, am pierde zile şi nopţi.

Dumnezeu ne-a dăruit prin creaţie şi suflare de viaţă, frumuseţea şi veselia chipului Său, asemănarea Sa în iubire şi încântare pentru creaţia şi opera creatoare.

„Când privesc cerurile, lucrul mâinilor Tale, luna şi stelele pe care Tu le-ai întemeiat, îmi zic:

Ce este omul că-Ţi aminteşti de el ? Sau fiul omului că-l cercetezi pe el?

Micşoratu-l-ai pe dânsul cu puţin faţă de îngeri, cu slava şi cu cinste l-ai încununat pe el.

Pusu-l-ai pe dânsul peste lucrul mâinilor Tale, toate le-ai supus sub picioarele lui” (Psalmul 8).

Şi totuşi, lumea contemporană are însă chipul toxic al exceselor, asemănarea instinctelor prădătoare, suflarea istovită de zădărnicii.

Stăpânul întunericului ascunde toate aceste mutilări ale Divinului într-o cosmetică rafinată a intelectului şi manierelor. Din această „sinteză a harababurii” se creează un dumnezeu al scopurilor şi intereselor mărunte.

Dumnezeu şi diavolul, sfinţenia şi golănia, bucuria şi îmbuibarea, viaţa şi moartea reprezintă atributele oricui, la dispoziţia oricui.

„Iată, îți pun azi înainte viaţa şi binele, moartea şi răul!” (Deuteronom)

De Sfintele Sărbători, când veselia şi bucuria imaculată ar da slavă întru cei de sus şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire,trăim o satisfacţie instinctuală care depăşeşte de multe ori şi planul diabolic de răsturnare a esteticului şi firescului.

În Duminica Floriilor, Domnul Iisus Hristos este singurul împărat al tuturor timpurilor care intră blând şi smerit în tulburătorul Oraş al Păcii.

Noi avem dezlegare la peşte, trimitem mesaje sterile şi tranzacţionăm în funcţie de obligaţii şi ierarhii, cadouri la cei care sunt înrudiţi cu numele florilor. Ne îmbulzim la poarta bisericilor, pentru că sunt reduceri la rămurele de salcie, înţelese mai mult într-o nuanţă magică decât în rânduiala simbolisticii ortodoxe.

De Luni, Domnul Iisus îşi începe Pătimirea Sa pentru despătimirea noastră.

Noi începem curăţenia în case, umflăm doagele piscinelor, apoi alergăm dopaţi către mall-uri.

La Biserici bat clopotele, noi batem covoarele!

„Cămara Ta, Mântuitorule, o văd împodobită şi îmbrăcăminte nu am ca să intru într-însa. Luminează-mi haina sufletului meu, Dătătorule de lumină şi mă miluieşte” (Luminânda din Săptămâna Patimilor).

În aceste cântec de o muzicalitate desăvârşită vedem că Domnul Iisus, Cel ce se îmbracă cu Lumina ca şi cu o haină şi are grijă de noi mai mult decât de crinii câmpului, conştientizează necesitatea primenirii şi împrospătării, însă în Adevărul Său.

În Săptămâna Patimilor, dureros ca o încrâncenare, calea noastră devine o intersecţie nesemaforizată, pe culoarele hypermarket-urilor, pentru cobiliţele multimodale.

Mântuitorul tace în această Săptămână în faţa puterilor vremelnice, ştie că ideologia sufocă dragostea, nu vor înţelege nimic dinjertfă. Cum să înţeleagă domnii lumii acesteia că se frânge şi pentru ei, care aparent au lumea la picioare? Săracul Lazăr şi văduva cu cei doi dinari au întâietate în Împărăţie, ceilalţi cumpără ranguri şi proprietăţi.

Este lovit, umilit, prietenii îl părăsesc, prin inima Preacuratei trece sabia profeţită de dreptul Simeon.

Noi ne gândim ce vom bea, ce vom mânca la masa de Paşti.

În căderile noastre, Hristos este Calea şi duce Crucea ministrului şi a omului de la sapă, printr-un voluntariat tainic, de două milenii. Nu are nevoie de mediatizare, nu are nevoie de posturile şi metaniile noastre aplicate ca după un cod deontologic.

Nu are nevoie, dar doreşte întoarcerea noastră la frumuseţea cea dintâi, la chipul şi la asemănarea Sa.

Hristos este Viaţa şi împărtăşirea cu El ne asigură totul, rezolvă inclusiv şi toată grija cea lumească.

În Vinerea Mare, se cântă, se trăieşte Moartea în toată substanţa ei chinuitoare şi înspăimântătoare.

„Astăzi s-a răstignit pe lemn Cel ce a spânzurat pământul pe ape. Cu cunună de spini a fost încununat Împăratul îngerilor” (troparul din Vinerea mare).

Suntem prea ocupaţi să murim cu Hristos, avem de tranşat mielul, de vopsit ouăle în culorile zbuciumului nostru interior. Dacă mergem la biserică suntem competitivi în spânzurarea nodurilor pe sfoară.

Curtea Bisericii devine în comunităţile mici un podium pentru colecţia de primăvară, un bâlci al bilanţurilor de la ultimul exerciţiu al întâlnirilor şi achiziţiilor.

În noaptea Învierii facem raliuri cu lumânările aprinse, semnificaţia noastră fiind doar una de protecţie a micuţei flăcări.

În ziua cea mare, a Învierii, trimitem într-un limbaj de lemn remasterizat sms-uri în care săracul şi plăpândul iepuraş paşte fericit şi are obligaţia să ne dea case, bani, servicii. Dacă ar fi conştient că el, o fiinţă mică a Creatorului e personaj principal într-un spectacol al grotescului cu dichis, într-o zi unică pentru omenire, s-ar retrage sfios din prea mult bun simţ.

Participăm în campionatul ouălor albastre, verzi, vineţii, apoi, vorba cântecului, „săptămâna mare trece, ne-om iubi mândro cât zece!”.

După Paşti, metalele grele din excese ne mortifică, ne întunecă, ne intoxică pentru că noi facem totul după chipul şi asemănarea noastră, a lumii în care trăim şi a prinţului veacului acestuia, ce se vede totuşi depăşit în imaginaţie de bestiala noastră aplicaţie de viaţă.

Iisus Hristos e un Domn, nu ne încurcă nimicurile zilei, devenite mod şi ideal de viaţă, stă la uşă şi bate. Dacă îl chemăm, nu vine cu mâna goală, vine cu Însuşi Trupul şi Sângele Său.

Faceţi loc şi Domnului Nostru Iisus Hristos la petrecere, doar este Ziua Învierii Sale, ziua pe care a făcut-o Domnul să ne bucurăm şi să ne veselim!

Hristos a Înviat!

Cosmin Stoica

 

Crema cu tataneasa - 40 gr Creme
Cremă cu tătăneasă Acţiune tonică, de protecţie vasculară Aceasta cremă a fost special creată pentru tonifierea și îmbunătățirea aspectului general al pielii uscate, cu fragilitate...
27,00 RON
Crema cu sunatoare - 40 gr Creme
Cremă cu sunătoare Ideală pentru pielea sensibilă Această cremă a fost special creată pentru tonifierea tenului, îngrijirea pielii corpului şi pentru pielea delicată a bebeluşilor. ...
47,00 RON
Crema cu menta - 40 gr Creme
Cremă cu mentă Răcorește, revigorează și calmează pielea Ideală în îngrijirea tenurilor normale, crema cu mentă este renumită pentru calitățile sale calmante și răcoritoare. Datorită...
27,00 RON
Crema cu galbenele - 40 gr Creme
Cremă cu gălbenele Regenerator natural al pielii Ideală pentru îngrijirea pielii uscate și lipsite de vitalitate, crema oferă o hidratare profundă dând pielii un aspect suplu și...
27,00 RON
Crema cu arnica si untul pamantului - 40 gr Creme
Cremă cu arnică și untul pământului Relaxează şi protejează musculatura şi articulaţiile Crema este destinată îngrijirii pielii, în scopul tonifierii și revigorării epidermei, fiind...
30,00 RON
Crema antirid cu musetel - 30 gr Creme
Cremă antirid cu mușețel Pentru piele mai fermă, mai elastică, mai suplă Această cremă a fost special creată pentru îmbunătăţirea elasticităţii, fermităţii şi supleţii tenului, având o...
55,00 RON
Crema cu crin - 30 gr Creme
Cremă cu crin Redă luminozitatea tenului Special creată pentru îngrijirea feţei, având o textură fină şi un miros plăcut. Destinată pentru a conferi frumusețe tenului, crema redă...
75,00 RON
Crema antirid cu unt de shea si luminita de seara - 100 ml Creme
CREMĂ ANTIRID CU ULEI DE LUMINIȚĂ DE SEARĂ, 100 ML Uleiul de luminița nopții imprima un efect antirid , favorizează hidratarea pielii , î mpiedică îmbătrânirea cutanată datorită ...
36,00 RON 40,00 RON valabil pana la 28 feb.
CREMA ANTI REUMATICA PUTEREA CALULUI - 250ML Creme
Unguent anti-reumatic puterea calului - 250ml Aplicaţi prin masaj o cantitate cât mai mare din aceast unguent până se absoarbe în piele. Cu ingrediente valoroase - camfor, extract...
35,99 RON 39,99 RON valabil pana la 28 feb.
SAMPON SI GEL DUS CU ALOE VERA, 200 ML Creme
Aloe vera - şampon şi gel de duş - 200 ml Îngrijire blândă şi delicată, curăţare uşoară pentru piele şi păr. Conţinutul ridicat de Aloe Vera (20%) în combinaţie cu D- Panthenol, ...
35,99 RON 39,99 RON valabil pana la 28 feb.
GEL NATURAL CU ALOE VERA, PURITATE 98,3% 200 ML Creme
Aloe Vera gel natur pentru piele si par - puritate 98,3% 200 ml Este produs cu 98,3% suc proaspăt presat de Aloe Vera „Barbadensis Miller” şi este certificat de Institutul Internaţional de...
40,50 RON 45,00 RON valabil pana la 28 feb.
CEAI FICAT SANATOS 50GR Ceaiuri
CEAI DE PLANTE MEDICINALE "FICAT SANATOS" 50G INGREDIENTE: frunze de urzică, roșcove, fructe de aronia, ginseng siberian, semințe de anason, flori de trifoi roșu, aromă, frunze de mur, mentă,...
13,50 RON 15,00 RON valabil pana la 28 feb.
CEAI DETOXIFIANT 50GR Ceaiuri
CEAI DE PLANTE MEDICINALE "DETOXIFIANT" 50G INGREDIENTE: păstăi de fasole albă, frunze de urzică, roiniță, frunze de mesteacăn, coada calului, lemon grass, aromă. Origine UE / non-UE. MOD DE...
13,50 RON 15,00 RON valabil pana la 28 feb.
CEAI ANTI REUMATISM 80GR Ceaiuri
CEAI BIO DE FRUCTE „ANTI DURERI ARTICULARE” 80G INGREDIENTE: bucăți de mere*, ghimbir*,roșcove*, frunze de mur*, chipsuri de mango* (mango*, făină de orez*), petale de trandafiri*, aromă...
18,00 RON 20,00 RON valabil pana la 28 feb.
CEAI DE SLABIT 90GR Ceaiuri
CEAI DE PLANTE MEDICINALE "CEAI DE SLABIT" 90G INGREDIENTE: fenicul, roiniță, semințe de anason, chimen, coada șoricelului, flori de mușețel, petale de gălbenele, pulbere de fructe de acai...
18,00 RON 20,00 RON valabil pana la 28 feb.


Comentarii

Articole similare